2015. március 8., vasárnap

Bochkor Gábor szőkíttessen!

"Megüthetsz most, de utána többet ne hunyd le a szemed. Mert álmodban összekötöm kezed, lábad, és eltángállak." A családi legenda szerint ezt mondta nagyanyám ifjú asszonyként a nagyapámnak, amikor az kezet emelt rá. A nagyanyám ugyan alacsony, törékeny nő volt, de hörcsögtermészetű, így mindenki elhitte, hogy beváltja a fenyegetését. Úgy nőttem fel, hogy gyakran elhangzott ez a történet, ha szóba került egy-egy szomszédasszony, akit megvert a párja. Egyértelmű volt, hogy a mi családunkban egyetlen nő sem tűri el, hogy megüssék. Egyszer a saját szememmel láttam, hogy amikor a szomszédban lakó részeg mozdonyvezető hozzánk kergette a feleségét, és még a mi előszobánkba is utána akart jönni, hogy tovább folytassa az ütlegelését, anyu az ajtó mellől felkapta a felmosófát, és azzal tartotta távol a palit. A szomszéd rögtön kijózanodott, amikor a hideg felmosóvíz végigfolyt a képén.
Így számomra is természetes volt, hogy amikor egyszer Cs. veszekedés közben megszorította a karom, először hozzávagdostam néhány könyvét és videokazettáját, majd közöltem vele, hogy ha még egyszer rám emeli a kezét, befejeztük. Soha többé még csak meg sem említette az esetet.
Nem azt mondom, hogy az erőszakra erőszak a megfelelő válasz. De úgy gondolom, hogy ha megtámadnak, jogom van megvédeni magam. Azt is tudom, hogy nem minden nő tud visszaütni, tudom, milyen körmönfont módon hálózza be egy bántalmazó az áldozatát, és hogy bizony vannak nők, akik csak akkor tudnak megszabadulni erőszakos párjuktól, ha elhagyják saját otthonukat, minden vagyonukat, és nélkülözés várja őket, ha találnak is egy befogadó rokont vagy anyaotthont.
Azt is tudom viszont, hogy a bántalmazók gyáva emberek. Ha nem egy megtört, kiszolgáltatott, náluk húsz-harminc kilóval könnyebb és két fejjel alacsonyabb nővel állnak szemben, vagy nem egy gyerek az ellenfél, akkor behúzzák fülüket, farkukat. Ezért van nagy felelősségünk nekünk, akik meg tudjuk védeni magunkat. Mert ha mi, legyünk akár férfiak, akár nők, fel merjük kapni a felmosófát a kellő pillanatban, akkor a bántalmazók kijózanodnak. Ha mi kiközösítjük őket, ha nem röhögünk össze velük, hogy jaj, tudjuk ám, hogy vannak nők, akik direkt vágynak arra, hogy pofán vágják őket!, akkor nem lesznek annyira bátrak. "Mit csináljak, verjem meg?" kérdezte egyszer egy barátom, amikor kiderült, hogy az öccse terrorizálja a családját. Nem, nem kell megütni. Csak nem kell vele szóba állni. Nem kell meghívni a sütögetésre, nem kell elmenni vele sörözni, és főként nem kell összekacsintani vele, hogy jaj, igen, az a csúnya vak komondor... Az a tapasztalatom, hogy az Erős Jánosoknak hamar leesik, hogy a rokonság, a baráti kör, a szomszédság nem tűri a viselkedését, és nem állítom, hogy azonnal megtanulják kezelni az agressziójukat, és torz személyiségük nyomban helyre rázódik, de visszafogják magukat.
Ezért szomorú, ami az Önindító című műsorban történt. Mert lehet, hogy Bochkor Gábor és társai nem ütnének meg egy nőt, de idióta, durva poénkodásukkal adták a lovat a bántalmazók alá. Mert igenis összekacsintanak velük azzal, hogy a műsorukban olyan történeteket mesélnek, hogy ismernek valakit, aki ismer valakit, aki szerint vannak nők, akik direkt kérik, hogy üssék meg őket. És olyan játékot találnak ki, amiben az a kérdés, hogy "Szőke vagy megütnéd?" És röhögnek azon, hogy egy bántalmazó kapcsolatból éppen csak kiszállt Demcsák Zsuzsát meg kellene ütni. Ezért én nem fogok addig a Music FM-en egyetlen műsort sem hallgatni, amíg Bochkor Gábor és társai nem kérnek bocsánatot. Nem ilyen szánalmas magyarázkodásra gondolok, amilyet az elmúlt napokban kiizzadtak magukból a rádió vezetői, hogy nem is úgy gondolták, és nem is jól hallották a hallgatók. De, sajnos jól hallották. Én olyan bocsánatkérést várok, amiből kiderül, hogy Bochkorék megértették, hogy mi a bántalmazás, hogy a bántalmazók éppen azzal védekeznek, hogy az áldozatuk provokálta/kérte/érdemelte ki a verést, és hogy valóban sajnálják. Álljon elő végre Bochkor Gábor, és vallja be, hogy ezúttal bizony olyan ostoba volt, mint a szőke nős viccek legszőkébbje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Miért?

 Én csak azt szeretném kérdezni az Élettől vagy tulajdonképpen már bárkitől, aki tudja a választ, hogy miért nem tudnak az emberek egyszerűe...